Gedrag en gezondheid beïnvloeden elkaar
We weten allemaal dat gedrag, houding, omgeving, voeding, gedachtes, gezondheid, levensvreugde en zoal meer, invloed op elkaar hebben. Dit geldt zowel voor mensen als voor dieren.
Sterker nog, het welzijn en levensgeluk van de ene huisgenoot beïnvloedt die van de anderen.
Hierbij hebben we het niet alleen over mens-mens, maar ook mens-dier en dier-dier interacties.
Ja, ook dieren voelen empathie en willen zorgen voor. Dat zijn namelijk eigenschappen van zoogdieren.
Een afspiegeling van wat er binnen speelt
Soms krijg je aanwijzingen, aan de buitenkant van het lichaam, waar de stagnaties in het lichaam aanwezig zijn.
Denk hierbij aan kruintjes in de vacht die er voorheen niet waren of op onlogische plaatsen.
Ook verkleuring van de huid, rode of zwarte plekken, of plekken waar het dier extra likt, krabt of bijt.
Stressvolle situaties
Ook onze honden en katten krijgen wat mee van de gejaagde wereld waarin veel mensen en dieren leven.
Onze honden ‘moeten’ vaak elkaar passeren op veel te smalle plekken, aangelijnd waarbij ze hun ‘natuurlijke gedrag’ en ‘taal’ niet kunnen ‘spreken’. Dan kan het zomaar gebeuren dat een ‘blijf uit m’n buurt’ grom bij de ander iets triggert en over en weer geblaft of soms gebeten wordt. Zeker in dichte vachten wordt een bijtwond niet meteen opgemerkt en wordt de beschadiging pas na enkele dagen waargenomen, wanneer er een abces ontstaan is. (Houd er rekening mee dat het vaak een onder- en boven hoektand is, dus twee gaatjes.)
Naast fysieke wonden, kunnen onze huisdieren ook wat ze meemaken en niet direct kunnen verwerken, opslaan in hun lichaam.
Dat honden leren is fijn, tenslotte willen wij ze graag kaders geven zodat zij veilig de wereld kunnen verkennen. Dat ze ook op ons signaal stoppen, wanneer er een auto aankomt en naar ons terugkomen wanneer de situatie daar om vraagt.
Daarnaast leren ze, net als mensen, van ervaringen. Wanneer jouw hond gebeten is door aan andere hond, kan het zomaar zijn dat een volgende keer een hond die erop lijkt gemeden wordt. Naast de fysieke blessure kan ook de stressvolle situatie in het lichaam opgeslagen zijn en die wil je er weer ‘uithalen’.
Quantum fysica
Wij zijn van mening dat dieren veel meer begrijpen dan de meeste mensen denken. De quantum fysica geeft daar ook verklaringen voor. Het gaat niet om de woorden maar om de energie, de vibratie. Gedachtes zijn ook energie, trilling, die meetbaar is.
De meeste mensen zien en weten ook dat hun hond of kat luistert. Wat ze met je vraag of opmerking doen is een tweede.
Dingen ‘aangeven’ die ze willen kunnen ze ook. Iets uit die lade met lekkers, dat de waterbak leeg is of dat ze de deur uit willen, daar is iedere honden- en katten vriend bekend mee.
Sommige dieren laten zien waar een doorntje of klit zit, door hun blik van jou naar die plek te richten.
Het lichaam vertelt
Het lichaam van een dier kan, net als het lichaam van een mens, ‘vertellen’ wat er speelt.
Een bepaalde geur, situatie, plek of stem, kan je doen herinneren dat er ooit tegen je scheenbeen aangeschopt is. Andersom kan aanraking van je scheenbeen ook de herinnering van de pijnvolte situatie van jaren geleden omhoog halen.
Trauma opgeslagen in het lichaam is net zo goed voor dieren als voor mensen te behandelen.
Daar zijn steeds meer methodes en technieken voor.
Dan kom je op het volgende onderwerp.
Preventief
Want je kunt wachten tot je kat 12 jaar is en niet meer goed op het aanrecht kan springen of tot je hond 6 jaar is en wat moeite begint te krijgen met kauwen.
Je kunt ook jouw kat of hond van jongs af aan, dat wat hij meemaakt en binnen krijgt, met ondersteunende middelen en behandeltechnieken helpen te verwerken.
Voor sommige mensen is dit logisch die komen al een of twee keer per jaar voor een algehele controle.
Daarnaast kun je ook zelf iets doen. Daarvoor biedt Holistic Pet Academy cursussen aan. Zodat je thuis, dagelijks je dier kunt ondersteunen.
Want wat is er mooier dan de stress van die dag en de gebeurtenissen, samen los te laten en enkel voor de ingewikkeldere zaken bij ons te komen.