Vaccin – Titeren

Een vaccin is een “stukje” van een ziekteverwekker wat in dit geval ingespoten wordt in het lichaam (of de neus) om een immuunreactie te krijgen zodat bij een volgende “echte” infectie het lichaam al afweer heeft aangemaakt, opgeslagen en zo de ziekteverschijnselen (sterk) kan verminderen of soms zelfs voorkomen.

Wanneer je “vaccineert” weet je nog niet of het lichaam de anti-stoffen aangemaakt heeft en of er dus voldoende bescherming opgetreden is.

Bij pups speelt ook de maternale immuniteit, waardoor bij een hoge immuniteit vanuit de moeder het vaccin niet aan kan slaan. Een vaccin slaat aan op het moment dat de maternale immuniteit tot een bepaalde waarde is afgenomen.

Titer

Om te weten wanneer je een pup welk vaccin wilt geven en of een vaccin aangeslagen is, kun je voor Parvo, Hondenziekte en Infectieuze Hepatitis een bloedbepaling doen: dat noemen we titer bepaling (in de volksmond; Titeren)

Voor Rabies is dat ook mogelijk, alleen zit je daar met wettelijke regelgeving dat de dieren die de grens overgaan gevaccineerd moeten zijn.

Vaccineren betekent:

Het lichaam “even een beetje ziek maken” zodat het afweer systeem aan het werk gaat.
Bij sommige dieren is het immuunsysteem al om andere redenen hard aan het werk.
En het vaccin zelf bevat vaak ook hulpstoffen die belastend zijn voor het lichaam.

“Alleen gezonde dieren vaccineren”
We streven er daarom naar om, als het nodig is, het dier eerst in balans te brengen, ook het lichaam op het vaccin voor te bereiden en eventueel met kruiden of homeopathie te ondersteunen.

Daarnaast zal een individu in de natuur niet per injectie meerdere ziektes tegelijk krijgen, dus om het immuun systeem minder te belasten gaat onze voorkeur, naar waar mogelijk, de vaccins, met tussentijd van een aantal weken, te geven.

Ook hier geldt weer:

Elk dier is anders en wij houden daar samen met jou als maatje rekening mee.

In de praktijk Andere Dierenarts is vaccineren “bijzaak”, dat wil zeggen dat onze kracht ligt bij het dier in zijn (eigen helende) kracht zetten.
Het kan dus zijn dat we voor “enkel” vaccineren adviseren naar een reguliere dierenarts te gaan.

Vaccin
Voeding