Voeding

Ieder dier (en mens) is anders, er bestaat niet 1 dieet, 1 voer of 1 manier van “eten” die voor elke hond past.

Over voeding kunnen meerdere boeken geschreven worden, of het nu mens of dier betreft.
Ons beeld van de wereld is dat hoe “natuurlijker” de voeding is des te beter het door het lichaam opgenomen wordt.

Denk aan een verse salade of soep in vergelijking met een magnetron maaltijd of (diepvries) pizza.
Ook voor dieren wordt voeding bewerkt, worden vulstoffen gebruikt en niet natuurlijke vitamines over de brok “gesprayed”.
Conserveringsmiddelen, suiker, toevoegingen om het product er “aantrekkelijk” uit te laten zien, zijn belastende stoffen voor het lichaam (van mens en dier) die weer “uit het lichaam” gewerkt mogen worden maar soms opgeslagen worden.

Er zijn een aantal stoffen bekend die ontstekingsreacties in het lichaam (kunnen) geven en die het lichaam belasten.
Soms is de manier van vervoer (op grote schaal: in het ruim van een boot met pesticiden bewerkt) of in een verpakking met anti-schimmel middelen) hetgeen wat het voer minder gezond maakt.

Darmflora

Daarnaast speelt de darmflora, ofwel het microbioom een hele belangrijke rol in de verwerking en vertering van het eten.

Een hond stelt andere eisen aan zijn voeding dan een kat. In de vijf-elementenleer (Chinese geneeswijze) wordt b.v. gekeken naar wat voor “type” dier en wat “uit Balans” is.

Eet kat hoort niet uit “een bakje” te eten, die hoort iets voor zijn voer “te doen”.
Ook honden vinden het vaak enorm belonend om iets voor hun voer te doen.
Denk daarbij aan een snuffelmat, voer in de tuin verstoppen, een Kong, een voer dummy etc.

Kijk naar je hond en overleg met mensen met kennis, voel of hun informatie met jouw gevoel resoneert.
Het kan best zijn dat jouw hond het goed doet op een bepaalde voeding (brok of vers) maar dat een ander hond daar “ziek” van wordt.

Sommige honden “doen het” een half jaar “goed” op een brok en ontwikkelen daarna een intolerantie, bij de volgende voer wijziging gaat het weer een tijd goed en daarna is het “weer mis”.
Andere honden staan hun hele leven op dezelfde brok en hebben geen zichtbare problemen daarmee.

Dichterbij de natuur

Als je dichterbij de natuur staat eet je wat de natuur “aanbiedt”, met de seizoenen mee.
Ook bij dieren zie je dat ze aan een plantje eten omdat ze “iets” nodig hebben. Dat kunnen mineralen of spoorelementen zijn, maar ook de helende werking van een plant: het opschonen van de maag, lever, lymfe of nieren.

Sommige dieren “weten” (nog) wat goed voor ze is en “vinden” in het bos de nodige kruiden en planten. Soms worden ze uitgelaten aan de kant van de weg en dan kan de plant wel goed zijn, maar de onkruidbestrijdende middelen of uitlaatgassen die opgenomen zijn helpen dan helaas niet mee aan de gezondheid.

Onze ervaring is dat de dieren die bij ons in de praktijk komen, al verschijnselen van belasting van het lichaam vertonen.
Met de “belasting” van de buitenwereld, de voeding en de buitenlucht, krijgen ook onze huisdieren al dagelijks schadelijke stoffen binnen. Wij zij dan ook geen voorstander van anti-vlo-teken producten die oraal gegeven worden, daar dat dit de lever nog meer belast. Ook omdat het eenmaal gegeven niet uit het lichaam te halen is.

Samen met jou willen we kijken hoe we jouw maatje zo gezond mogelijk kunnen houden en wat je hier zelf aan kunt doen.

Voeding
Voeding
Voeding