- Misschien denk je wel “kon m’n hond/kat het maar zeggen…” 🐾
- Onze huisdieren ‘vertellen’ vaak wel wat er speelt, de ene keer subtiel, de andere keer duidelijk.
- Wat betreft de blokkades in het lichaam helpen we jouw huisdier graag een “stem” te geven.
Gedrag en gezondheid, natuurlijk geïntegreerd.
Of je dier nu ziek is, aangevallen is of andere dieren spannend vindt, het heeft allemaal impact op gezondheid. Want stress geeft onderdrukking van het immuunsysteem waardoor ook ziekteverschijnselen kunnen ontstaan.
Dieren die bij ons komen laten vaak het verhaal achter de klachten zien. Dit kunnen gebeurtenissen zijn die ze meegemaakt hebben en ‘blauwe plekken’ achter gelaten hebben. Maar ook verminderde beweeglijkheid van het kaakgewricht bijvoorbeeld na gebitssanering. Denk ook aan stagnaties in het lichaam na een doorgemaakte ziekte of operatie.
Z’n verhaal
Net als bij mensen worden de ‘verhalen’ ook bij dieren opgeslagen in het lichaam. Door gebruik te maken van verschillende technieken is te verwoorden wat er in het lichaam, van je huisdier, speelt.
Dat gedrag en gezondheid natuurlijk geïntegreerd zijn, zien we dagelijks in de praktijk. Daarbij mag nog verder gekeken worden: niet alleen wat speelt er nu, maar ook de periode in het nest, de eerste levensmaanden, interactie met anderen en zelfs in de baarmoeder.
Dat verhaal zit opgeslagen in de verschillende weefsels, in de cellen en de ruimte tussen de cellen.
Bij mensen zijn verhalen bekend dat informatie, eigenschappen en gewoontes doorgegeven worden bij een harttransplantatie.
Het lichaam heeft meerdere mogelijkheden om informatie op te slaan. Denk naast de hersenen aan de vloeistoffen (water), de fascia (bindweefsel) en het elektromagnetische veld.
Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan een ECG, waarbij het elektromagnetische veld van het hart meetbaar is.
Elk consult is anders
Want elk dier is een bezield wezen met zijn of haar eigen verhaal. Om je vast een indruk te geven waar je aan zou kunnen denken volgen hier een aantal vragen, waar we graag samen met jou naar zouden kunnen kijken.
- Welke operaties, ziektes, medicatie en belastende stoffen heeft jouw vriendje meegemaakt, doorgemaakt, binnengekregen?
- Welke emoties en (traumatische) ervaringen liggen ten grondslag aan het gedrag van jouw hond of kat?
- Welke rol spelen verstoringen in het lichaam?
- Wat is het compensatie mechanisme dat het lichaam zich heeft aangeleerd?
- Welke gezinsleden zijn er nog meer en hoe gaat het met hen?
- Hoe is de interactie tussen deze gezinsleden, inclusief de dieren?
Door dit samen met jou te onderzoeken, zijn er vaak een aantal zaken aan te geven die bij kunnen dragen aan verbetering van de situatie, het gedrag en de gezondheid van je huisdier.
Acupunctuur
Tijdens een consult maken we gebruik van vele verschillende technieken. De meest bekende zijn waarschijnlijk osteopathie en acupunctuur.
Hoewel we bij een eerste consult vaker onze handen dan naalden gebruiken (acupressuur). Hebben we meerdere bindweefsel (fascia) technieken, energetische technieken en alles wat we qua reguliere genees- en gedragskunde tot onze beschikking hebben.
Gevoelige plekken
We raken het dier letterlijk en figuurlijk op de gevoelige plekken aan. Daarna voelt je dierenmaatje dat de disbalans op (soms pijnlijke) plekken in beweging komt. Daarop reageren ze allemaal op hun eigen manier. De ene gaat vocaliseren, de ander wil van de pijn weg, de volgende gaat gapen, boeren etc..
Katten reageren vaak anders, subtieler, dan honden.
Onze ervaring is dat wanneer we er volledig voor het dier kunnen zijn, jouw vriendje zich ook gehoord en gezien voelt.
Dit zie je doordat de gezichtsuitdrukking van je dier verzacht, de ademhaling verandert, dieren ontspannen gaan liggen en het dier meer ‘aangeeft’ wat er speelt. Bijvoorbeeld door te gaan likken aan de plek die gevoelig is.
Anders
Voor de meeste eigenaren/mensenmaatjes en dieren die niet eerder een holistisch consult hebben gehad, kan het de eerste keer soms even anders zijn.
Preventief
Het kan zijn dat ondersteuning door producten de volgende stap is en/of een vervolg afspraak.
Deze manier van werken kan juist heel goed preventief ingezet worden.
- Denk bijvoorbeeld aan voor of na een narcose, na een flinke val of na contact met schrikdraad. We maken allemaal van alles mee en zouden voor onszelf en onze dieren meer preventief mogen gaan werken. Want voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Dit geldt voor mens en dier. Voorkomen kan deels door het lichaam in goede conditie te houden.
- Beweging, voeding, leefstijl, ontstressen, ontspannen etc., net zo goed voor ons als voor onze dieren.
- De combinatie van de verschillende disciplines maakt dat het zelf herstellende vermogen van het lichaam beter functioneert.
- De acupunctuur en manuele technieken lenen zich heel goed om klachten te voorkomen. Dus werken aan gezondheid in plaats van wachten tot er zich problemen voordoen.
- Daarom is een (half) jaarlijkse controle zeer aan te raden.